Hoogtepunten van Andalusië

Andalusië biedt een brede verscheidenheid qua cultuur en verschillende landschappen. Of u nu op zoek bent naar woeste berggebieden, prachtige meren, verlaten maagdelijke stranden, oerbossen, de Middellandse Zee of de Atlantische Oceaan; Andalusië heeft het! 19 % van alle beschermde natuurparken in Europa bevindt zich in Andalusië! Door de Moorse overheersing van meer dan 700 jaar zijn er nog veel interessante overblijfselen uit die periode, die niet alleen terug te vinden zijn in de cultuurrijke steden als Sevilla, Granada, Córdoba en Málaga, maar ook in de nog niet zo bekende maar zeker zo verrassende plaatsen als Jaén, Úbeda en Baeza. Al deze facetten maken Andalusië een van de mooiste en meest indrukwekkende gebieden van het Europese continent!

SEVILLA

Sevilla ligt aan de rivier Guadalquivir en heeft het grootste historische centrum van heel Europa. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de grootste Gotische Kathedraal van de wereld waar Columbus ligt begraven, de Koninklijke Paleizen van het Alcázar, het schitterende Plaza de España, ‘s werelds grootste archief van schatten uit Zuid Amerika, el Archivo de las Indias en de Torre de Oro. Het fietspadennet is erg uitgebreid vandaar dat Sevilla dé fietsstad van Andalusië wordt genoemd. Het is een bijzonder levendige stad waar de Sevillanos erg trots op zijn. Zij halen graag een drankje met een tapa in één van de vele typische bars, waar ook vaak de gitaar tevoorschijn komt om de mensen te trakteren op onvervalste Flamencoklanken.

CÓRDOBA

Córdoba is een prachtige monumentale stad aan de voet van het gebergte Sierra Morena. Het is de warmste stad van Europa waar de temperatuur in de zomermaanden tot ruim boven de 40 graden stijgt. Córdoba was ooit één van de belangrijkste steden ter wereld en in de 10e eeuw was het zelfs de op één na grootste stad ter wereld met een voor die periode ongekend hoog aantal van 500.000 inwoners. Uit de Moorse glorietijd zijn talrijke monumenten overgebleven, waarvan de Mezquita het beroemdste voorbeeld is. Sinds 1984 staat het historisch centrum van Córdoba in zijn geheel op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO.

GRANADA

Granada is na Sevilla, Málaga en Córdoba, de vierde stad van Andalusië en ligt op 800 meter hoogte aan de voet van het gebergte Sierra Nevada. In de bevindt zich één van de meest beroemde monumenten van Spanje, het Alhambra. Dit prachtige, historische complex vol overblijfselen van de Moorse en Christelijke cultuur bestaat uit de schitterende tuinen van het Generalife, de ruines en de onbeschrijfelijk mooie paleizen. Verder staat Granada bekend om haar Kathedraal, de Koninklijke Kapel en de prestigieuze universiteit. De vele tapas bars en het levendige studentenleven zorgen ervoor dat Granada ook nog eens een hele gezellige stad is. Op slechts een half uurtje rijden ligt het skigebied Pradollano op 2200 meter hoogte. De ruim 100 kilometers pistes, waarvan sommigen met uitzicht op zee, reiken tot maar liefst 3435 meter! genieten van Granada.

MÁLAGA

Málaga heeft de laatste jaren een enorme metamorfose ondergaan en is van een lelijke, ietwat armoedige havenplaats uitgegroeid tot een mooie, charmante stad. Deze hoofdstad van de Costa del Sol met zijn prachtige pleinen, het stadspark, de elegante hoofdstraat Marques de Larios en de nieuwe haven, die gemakkelijk kan wedijveren met die van Barcelona, loont zeer de moeite om te bezoeken!

RONDA

Op nog geen uur rijden van de Costa del Sol, ligt op een 750 meter hoog plateau het stadje Ronda. De rivier Guadalevín splitst de plaats in tweeën met een ruim 100 meter diepe kloof waar drie beroemde bruggen overheen zijn gebouwd; de Puente Romano (Romeinse brug), de Puente Viejo (Oude brug) en de Puente Nuevo (Nieuwe brug). Ronda staat bekend om de oudste Arena van Spanje die in gebruik is genomen op 11 mei 1784. De arena behoort toe aan de Koninklijke Paardenclub die in 1572 is opgericht door Felipe II. Eind jaren ’50 waren Orson Welles en Ernest Hemingway geliefde bezoekers van Ronda en beschreven uitgebreid de schoonheid van dit gebied. De omtrek van de gemeente beslaat maar liefst 480 km² en heeft rond de 40.000 inwoners. Ten oosten van Ronda ligt het natuurpark Sierra de las Nieves (Sneeuwgebergte) en ten westen ligt de Sierra de Grazalema. Een dagje Ronda is heel goed te combineren met een bezoek aan één van de mooie witte dorpen in de omgeving zoals Zahara de la Sierra, Grazalema of Setenil de las Bodegas.

JAÉN, ÚBEDA EN BAEZA

Temidden van de grootste oppervlakte aan ongerepte en beschermde natuur van heel Spanje met olijfbomen zover als je kunt kijken, liggen de prachtige steden Jaén, Úbeda en Baeza. Jaén is een pittorske stad met een rijke geschiedenis en een interessante architectuur. De Arabische baden en de kathedraal mogen niet gemist worden! Ook staat deze stad bekend om zijn spectaculair mooie Parador (Staatshotel) welke hoog boven de stad uittorent. Úbeda en Baeza liggen vlak bij elkaar en staan bekend als de best bewaarde Renaissancestadjes van heel Spanje. In de 16e eeuw woonden hier veel aristocratische families die voor een Italiaans aandoende decor hebben gezorgd. De Semana Santa (Heilige week voor Pasen) in Baeza is onvergetelijk mooi!

COSTA DE LA LUZ

De Costa de la Luz betekent de Kust van het Licht en vormt de Atlantische kust van Andalusië die zich uitstrekt van Tarifa in het zuidoosten tot de grens van Portugal in het noordwesten. De kust dankt zijn naam aan het felle zonlicht dat weerkaatst op de oceaan en de witte zandstranden. Mede door de meer dan 3000 zonuren per jaar is de Costa de la Luz een populaire vakantiebestemming onder de Spanjaarden. Ondanks dat het de laatste jaren ook steeds meer buitenlandse toeristen trekt, heeft het zijn authentieke Andalusische karakter nog grotendeels bewaard. De aantrekkelijkste plaatsen aan deze kust zijn Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, El Puerto de Santa María, Cádiz, Chiclana, Conil en Vejer de la Frontera en het meest zuidelijke stadje van Europa, Tarifa. De Costa de la Luz is uitstekend te combineren met het schitterende en ongerepte binnenland met de prachtige witte stadjes als Arcos de la Frontera en Medina Sidonia.

ALPUJARRAS

De Alpujarras is een prachtig bergachtig natuurgebied aan de zuidflank van de Sierra Nevada. Het gebied bestaat hoofdzakelijk uit valleien die zich uitstrekken van de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada tot aan de Middelandse Zee. Het landschap wordt gekenmerkt door vruchtbare dalen, indrukwekkende bergen en witte karakteristieke dorpjes in een rustige en authentieke omgeving. Het is een paradijs voor wandelaars, maar ook op vier wielen is het absoluut de moeite waard. In de dorpjes Capileira, Bubión, Pampaneira, Lanjarón en Trevelez lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Heeft u ooit al een in een grothotel willen overnachten? Dat kan in het mooie Guadix waar de meeste inwoners huizen in authentieke grotwoningen!

Hoogtepunten van Extremadura

 

 Extremadura is een van de 17 autonome regio’s van Spanje. Het ligt in het zuidwesten van Spanje en grenst aan Portugal, en de autonome regio’s  Castilië-La Mancha, Castilië en León en Andalusië.  Zeer hete zomers en ijskoude winters maken dit gebied tot extreem hard (Extremadura). Op nog geen uur rijden van Sevilla komt u in een schitterende regio waarvan de Spanjaarden vaak zeggen dat het een verborgen gebied betreft. Onderweg ziet u vele zwarte zwijntjesfokkerijen, vandaar dat hier de allerbeste Pata Negra vandaan komt! In Extremadura is het zaak om je smaakpapillen op peil te hebben, want op culinair gebied zullen de Extremeños u graag verwennen.

 

MÉRIDA

  • Mérida is een gemeente in de Spaanse provincie Badajoz en hoofdstad van de autonome regio Extremadura, met een oppervlakte van 866 km².  De stad is gesticht door de Romeinse keizer Augustus in het jaar 25 vóór Christus en is één grote schat aan Romeinse overblijfselen, de grootste buiten Rome zelf! Sinds 1993 staat Mérida op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De laatste jaren is er veel geïnvesteerd om zoveel mogelijk in oude luister te herstellen.

CÁCERES

 Cáceres werd in 1985 al door de Unesco op de lijst van werelderfgoed geplaatst. De plaats is sinds de oudheid een middelpunt geweest van vele rassen en

 culturen. De oudste muurschilderingen die zijn gevonden zijn meer dan 30.000 jaar oud en bevinden zich in de grotten van Maltravieso. De stad is een mengeling van Renaissance en Romeinse stijlen. Als je op het grote plein, de Plaza Mayor in het oude centrum de trappen naar boven neemt val je van de ene in de andere verbazing, zoveel moois is er te zien in dit oude ommuurde gedeelte. Met zijn statige panden en romantische straatjes is Cáceres een schoolvoorbeeld van middeleeuwse architectuur.

EL VALLE DEL JERTE

El Valle del Jerte is een prachtige vallei in het noordoosten van Extremadura en bekend om zijn fruitteelt, in het bijzonder kersen. In de maanden van het voorjaar is het één kleurenpalet, met name veel groen, rood, geel en paars en als dan hier en daar ook nog eens een stier ‘poseert’ is de foto bij voorbaat al een succes!  De interessante kleine plaatsjes Trujillo, Plasencia en Guadelupe maken een bezoek aan deze vallei compleet.

CHOOSE THE JOB THAT YOU LOVE

AND YOU WILL NEVER HAVE TO WORK IN YOUR LIFE

G-E3T9BW536G google79f9dc6de38831e9.html eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJzaXRlX3VybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZnJhbmRhbHVjaWEuY29tXC8iLCJuYW1lIjoiQ2FybGEgWmlqbHN0cmEiLCJlbWFpbCI6ImNhcnppamxzdHJhQGdtYWlsLmNvbSJ9.0YBmny8skgHJPMfimPNVaoYXJzZRfdUrPw0-HqQk5g8