REISBESCHRIJVING 7-DAAGSE HERFSTREIS DOOR HET HART VAN SPANJE 6-12 NOVEMBER 2022 

Deze bijzondere reis door het hart van Spanje onderscheid zich door de exclusieve hotels, het comfortabele vervoer met slechts 35 zitplaatsen, de aller beste lokale gidsen en de enthousiaste Nederlandstalige begeleiding. Zo leert u het échte Spanje kennen met al zijn verschillen op geografisch, cultureel en culinair gebied. 

In deze week doen wij naast een centraal gelegen klassiek hotel midden in Madrid ook 4 Paradores aan, de staatshotels waar historie, cultuur en culinaire genoegens samen komen. 

De prijs is 985 €/ 1 persoonstoeslag 295,00 € en is inclusief: 

 • 6 nachten 4****hotels op basis van een 2-persoons kamer / ontbijt en diner- Vervoer 7 dagen met een VIP bus met slechts 35 plaatsen inclusief de reis van de Costa del Sol naar Madrid vv 
 •  Goede lokale gidsen in Madrid, Ávila, Salamanca en Toledo 
 •  De tapaslunch op dag 1 in bar-restaurant Los Gatos – Kofferservice 
 •  De entrees van de volgende bezienswaardigheden:

  Ávila                                   : het Huis van Santa Teresa en de Stadsmuur
  Salamanca                        : de Nieuwe en de Oude Kathedraal en Museo Lis
  Toledo                               : de Kathedraal
  Madrid                               : het Koninklijk Paleis en de Mirador
  Escorial de San Lorenzo  : het Escorial

De prijs is exclusief: Verzekeringen, drank, fooien en persoonlijke uitgaven. 

* U kunt zich vanaf nu inschrijven, maximaal aantal deelnemers 30 personen.

REISBESCHRIJVING HERFSTREIS MIDDEN SPANJE

ZONDAG 6 NOVEMBER 

Vertrek vanaf de Costa del Sol. We rijden in 5 uur tijd met uiteraard 2 goede stops naar Madrid. Inchecken bij hotel Mayorazgo. Om 13.15 uur vertrek naar de typisch Madrileense bar Taberna los Gatos waar u kunt genieten van een tapaslunch. Daarna steken we over naar de Plaza Cibeles alwaar we vanaf de Mirador een geweldig uitzicht hebben op de stad. Dan volgt een panoramische tour door het imposante Madrid en sluiten we de dag af met een aperitief en diner in het hotel. 

MAANDAG 7 NOVEMBER 

Na het ontbijt komt onze lokale Nederlandstalige gids Bibi ons halen en neemt ons mee de stad in en met haar bezoeken we het grootste werk paleis ter wereld, het Koninklijk Paleis. 

Na dit bezoek bent u vrij en gaat u op eigen gelegenheid lunchen. Daarna Kun Je er voor kiezen één van de vele musea te bezoeken, wat te denken van het Rijksmuseum Prado, het Reina Sofia of het Thyssen Bornemisza of gewoon lekker te shoppen. Onlangs is op de Gran Via de grootste ZARA ter wereld geopend! Diner in het hotel. 

DINSDAG 8 NOVEMBER 

Na het ontbijt worden wij opgehaald door onze bus om te vertrekken naar het Escorial. Deze historisch bijzondere plaats, waar 26 Spaanse koningen begraven liggen en waar “onze ”Filips de 2e dit imposante gebouw voor zijn vader, Karel de 5e liet bouwen ligt op een klein uurtje rijden. Hier worden we weer ontvangen door Bibi en krijgen we om 11.00 uur een uitgebreide en zeer interessante rondleiding door het Escorial. 

Na deze tour krijgt u vrije tijd in het mooie stadje San Lorenzo del Escorial, waar voldoende lunchmogelijkheden zijn. 

Rond 15.00 uur vertrekken we weer en rijden over de snelweg in een klein uurtje naar de hoogst gelegen stad van Spanje te weten Ávila (1129 meter).

Het historische centrum is volledig ommuurd door 2,5 km stadsmuur voorzien van 87 torens. Hier overnachten we op een bijzondere locatie te wetende Parador van Ávila. Diner in het hotel. 

WOENSDAG 9 NOVEMBER 

Na het ontbijt worden wij opgehaald door onze lokale gids Lucia die ons het historische centrum zal laten zien. We bezoeken o.a., het huis waar de Heilige Teresia geboren is in 1515 en gewoond heeft voordat zij de Orde van de Karmelieten heeft hervormd. Er is een mogelijkheid om over de stadsmuur te lopen. Na de koffie 

vertrekken we naar het op bijna 800 meter hoog gelegen Salamanca (ca. 1 uur rijden) waar u vrije tijd krijgt om de lunch te gebruiken op bijv. het beroemde 18e-eeuwse Stadsplein, de Plaza Mayor. 

Na de lunch ontmoeten we onze Nederlandstalige gids Martoke. Zij neemt ons mee het oude centrum in bekijken we de o.a. nieuwe en de oude kathedraal en de oudste universiteit van Spanje. Vervolgens kunt u zelf genieten van het spectaculair mooie MuseoL is (Art Nouveau en Art Deco). Vervolgens gaan we naar ons hotel de Parador van Salamanca, rustig gelegen op loopafstand van het centrum. 
Diner in het hotel. 

DONDERDAG 10 NOVEMBER 

Na het ontbijt vertrekken we richting een onbekende streek van het land te weten Extremadura. Op ongeveer 3 uur rijden (met uiteraard een koffiestop onderweg) ligt deze groene en ruige regio waarvan de Spanjaarden zelf zeggen dat het een verborgen schat is. We rijden een stuk van de Ruta de la Plata (de Zilverroute) en via de prachtige vallei van Jerte (dé kersenstreek van Spanje) naar het het middeleeuwse stadje Trujillo (564 meter hoog) Het heeft nog geen 10.000 inwoners, maar wel een gemeentelijke omtrek van 655 km²! Vele ontdekkingsreizigers kwamen uit deze buurt o.a. Francisco Pizarro en Hernán Cortez. Vanwege de centrale ligging van deze mooie Parador, heeft u een vrije middag om naar wens zelf in te vullen.
U kunt bijvoorbeeld het Moorse kasteel bezoeken welke gelegen is op een heuvel waarvandaan u een magnifiek uitzicht heeft op de omgeving. Ook leuk om het ouderlijk huis van de ontdekkingsreiziger Francisco Pizarro te zien. Deze is nu ingericht als klein maar boeiend museum. Het behandelt de onderwerpen over zijn leven en dit met name over zijn verovering van Peru en de heerschappij over de Inca’s. Er zijn veel lekkere winkeltjes waar ze de producten van de streek verkopen. Extremadura is culinair gezien bijzonder! Diner in het hotel. 

VRIJDAG 11 NOVEMBER 

Na het ontbijt vertrekken we richting een van de meest bijzondere steden van Spanje. Na een mooie rit van ca.2 uur komen we aan in Toledo of te wel Toletum (latijn), Tulaytulah (arabisch) en in het joods Spaans Toldoth. Het wordt “De Stad met de Drie Culturen” genoemd, er woonden eeuwenlang christenen, moren en joden heel vreedzaam naast elkaar.

Het is ook de “Keizerlijke Stad” omdat het de voornaamste plaats was van het hof van Koning Carlos I van Spanje. (Dit is dezelfde man als Keizer Karel de 5e!) De stad ligt op de rechteroever van de Taag, op een heuvel met een hoogte van honderd meter boven de rivier. Hier krijgt u eerst vrije tijd om bv. te lunchen en daarna worden we door onze lokale gids Adolfo mee genomen door het fascinerende historische centrum. Uiteraard bezoeken we de prachtige gotische kathedraal, waar dagelijks 3 missen gehouden worden. We zien de schitterende monstrans welke bedekt is met het eerste goud wat Columbus meebracht uit Amerika en waar de kunstwerken van oa. El Grecó, Carvaggio, Rubens en van Dyk ook te bewonderen zijn. 

Daarna volgt een panoramische tour langs de oevers van de Taag waar aan onze imposante Parador ook ligt en dineren we ‘s avonds met een mooi uitzicht over de stad. Dit kunt u met recht zien als de kers op de taart! 

ZATERDAG 12 NOVEMBER 

Na het ontbijt rijden we terug naar Málaga en kunnen we terug kijken op een fascinerende rondreis door het hart van Spanje.

NAAR WELKE HOTELS GAAN WIJ? 

Hotel Best Western Mayorazgo Madrid**** 

Dit onlangs gerenoveerde hotel staat op de beste locatie in de hele stad te weten aan de Gran Via met alle hoogtepunten zoals alle musea, het Retiro Park en het Koninklijk Paleis op loopafstand. Het wordt ook wel het meest Madrileense hotel genoemd qua stijl en uitstraling.
Hier verblijven wij nacht 1 en 2.
https://www.hotelmayorazgo.com/en/

PARADOR VAN ÁVILA **** 

Dit 16e-eeuwse paleis ligt in de historische wijk van het charmante stadje.
Het is prachtig gerenoveerde staat in een mooie tuin. Als u binnenkomt, zult u de grootsheid van het paleis voelen met de hoge plafonds, de mooie tegels op de granieten vloer en de elegante inrichting. Maak een wandeling door de speciale tuinen van het Parador Ávila, waar ook archeologische vondsten te bezichtigen zijn. Geniet van een kopje koffie in de gezellige binnenplaats met een glazen plafond en een charmante café-bar. In het stijlvolle restaurant worden uitstekende traditionele gerechten geserveerd met uitzicht op de tuinen en de prachtige stadsmuren van deze magische stad. Hier verblijven wij de 3e nacht.
https://www.paradores-spain.com/spain/pavila.html

DE PARADOR VAN SALAMANCA **** 

Een modern, strak maar toch gezellig hotel, van alle gemakken voor zien en meteen uitstekende service. Het restaurant is in de wijde verte bekend om zijn culinaire hoogstandjes. De kamers zijn bijzonder comfortabel, de ligging is heel rustig met een geweldig uitzicht op de stad en op loopafstand van het centrum.
https://www.paradores-spain.com/spain/psalamanca.html

DE PARADOR VAN TRUJILLO**** 

De Parador van Trujillo is gevestigd in een voormalig klooster. Het is een mooi gebouw, met een leuke, gezellige binnenplaats. Het gebouw ligt in de oude binnenstad, dus alles is op loopafstand.
http://www.paradordetrujillo.com/index.html

 DE PARADOR VAN TOLEDO**** 

Het uitzicht moet je gezien hebben, hiervandaan kijk je op de oude stad van Toledo. Deze Parador straalt klasse en elegantie uit van binnen en buiten. De kamers zijn rustiek en zeer comfortabel ingericht en niet onbelangrijk, de keuken heeft een naam hoog te houden in

https://spainparador.com/parador-toledo.htm

G-E3T9BW536G google79f9dc6de38831e9.html eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJzaXRlX3VybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZnJhbmRhbHVjaWEuY29tXC8iLCJuYW1lIjoiQ2FybGEgWmlqbHN0cmEiLCJlbWFpbCI6ImNhcnppamxzdHJhQGdtYWlsLmNvbSJ9.0YBmny8skgHJPMfimPNVaoYXJzZRfdUrPw0-HqQk5g8